Ojad Lasnamäe veergudel

0

Ilmselt teavad paljud Kadrioru ja Lasnamäe piiri peal jalutanud inimesed, et piirkonna üks põnevamaid ja looduskaunimaid paiku on Hundikuristiku oja. Hundikuristiku oja ümbrus oli tallinlaste armastatud jalutuspaik juba paar sajandit tagasi. Aga samas piirkonnas on ka mitmed teised ojad, mis tänapäeval on enamasti silmale nähtamatud ja ammu torudesse suunatud.

Mitmed siinsed ojad on looduslikku päritolu, kuid 18. ja 19. sajandi inimtegevusega muudetud kanaliteks. Peetri kanal ehk Kadrioru lossi veejuhe ehitati 18. sajandi I poolel keiser Peeter I korraldusel. Olulisemad mured, mida kanalite rajamisega üritati lahendada, on Tallinna sadama, Kadrioru pargi ja Uuslinna sõjaväelinnaku veega varustamine.

Uuslinna puhul rajati isegi keerulisem pumbamajaga süsteem. Vesi tuli Ülemiste järvest ja jõudis läbi Lasnamäe alla Kadriorgu. Ümber linnaku kulgesid puhta vee kanal ja reoveekanal. Puhta vee kanal jooksis klindist alla praeguse Kadrioru Kirdetiigi veesüsteemi (tänapäeval on seal Jaapani aed), reoveekanal aga voolas klindist alla Hundikuristiku lähedal. Mitmes kohas Lasnamäe nõlval on ojast või kanalist saanud juga.

Kommentaarid: