Lasnamäe Muuseumi loengusarja raames tutvustatakse Jüriöö ülestõusu lugu

0

Lasnamäe linnaosavalitsus tutvustab ajaloohuvilistele Jüriöö ülestõusu eesti- ja venekeelse veebiloengu vahendusel. Tasuta ülekandeid saab mugavalt ja turvaliselt jälgida internetist.

„Eelmisel nädalal tähistasime Jüriöö ülestõusu aastapäeva. Kuna suured rahvakogunemised pole hetkel lubatud, jäi ära traditsiooniline jüripäeva tähistamine ning piirdusime Lasnamäel Jüriöö mälestuspargi tornis tule süttimisega. Sel nädalal anname huvilistele võimaluse rohkem teada saada selle ajaloosündmuse tagamaadest. Lasnamäe Muuseumi algatuse raames toimub veebiloeng, mida peab tunnustatud keskaja spetsialist,” ütles Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.

Eestikeelne loeng „Sõjamägi ja Jüriöö ülestõus“ toimub teisipäeval, 27. aprillil algusega kl 17.30 Lasnamäe linnaosa valitsuse Facebooki lehel ning selle peab Tallinna Linnaarhiivi teadur, ajaloodoktor Juhan Kreem. Eesti keskaja ajaloo üks märgilisemaid sündmusi, Jüriöö ülestõus, on vahetult seotud Lasnamäega, sest just siin toimus ülestõusu otsustav, Sõjamäe lahing. Lahingu toimumiskohast on tuletatud Sõjamäe kõrgendiku, asumi ja mitme ümberkaudse tänava nimi, samuti tähistab lahingupaika Jüriöö ülestõusu mälestusmärk Jüriöö pargis. 

Lasnamäe linnaosavalitsus alustas eelmisel nädalal linnaosa ajalugu tutvustavate veebiloengute sarjaga. Selleks, et argipäevadel töötavatel inimestel oleks ülekande vaatamine mugav, toimuvad loengud õhtusel ajal. Täpsem loengusarja kava ning info eelseisvate loengute ja teemade kohta avaldatakse Lasnamäe linnaosavalitsuse sotsiaalmeedia kanalites. Teisipäeviti toimuvaid eestikeelseid loenguid Lasnamäe ajaloost saab otseülekandes jälgida Lasnamäe linnaosa valitsuse Facebooki lehel.

Lasnamäe Muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Kommentaarid: