Tallinn kutsub linlasi Tondiraba pargi eskiisi avalikule arutelule

0

Tallinn kavatseb rajada 2021. aastal Lasnamäele Tondiraba pargi, millest kujuneks ainulaadne rohe- ja puhkeala kogu linnas. Kolmapäeval, 9. septembril kell 18 on linlased oodatud Tondiraba Jäähalli fuajeesse pargi eskiisi avalikule arutelule.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Tallinn valinud rohelise arengusuuna ning jätkab seda järjekindlalt. „Soovime uue pargi rajamisega luua eri põlvkondadele rohkem võimalusi tervise edendamiseks ja vaba aja veetmiseks värskes õhus, mida sinna rajatav taristu kindlasti pakub. Kuid sama oluliseks eesmärgiks on meile ka elurikkuse säilitamine linnakeskkonnas,“ ütles linnapea. „Koroonakriis tõestas taas, kuivõrd me üksteisest sõltume – mitte ainult inimesed inimestest, vaid ka inimesed loodusest ja vastupidi. Me peame leidma võimalusi elada koos loodusega ka linnakeskkonnas ning usun, et elukooslusi hoidev park on selleks õige samm.“ 

Linnaosa suurim, ligi 23 hektaril laiuv park on plaanis rajada Lasnamäel kunagi asunud samanimelise raba kohale. Park saab osaks Lasnamäe nn rohelisest koridorist, mis kavandati linnaosa loomise ajal. Pargi arendamine toetab ühtlasi linna eesmärki pälvida Euroopa Rohelise Pealinna tiitel, mille 2022. aasta finaalis Tallinn juba on. Pargi rajamisel on plaanis säilitada maa-ala looduslik osa: mets ja väike veekogu, samuti seal elutsevad loomad, linnud ja taimed. Aktiivse ajaveetmise alad rajatakse ümber kasvava metsa nii, et need ei rikuks pargis elavate liikide mitmekesisust.

Parki ehitatakse mitu suurt mänguväljakut, millest osa on kohandatud piiratud tervislike võimalustega lastele. Samuti luuakse võimalused meeskondlike (korvpall, võrkpall) ja individuaalspordialade ning jõuharjutuste harrastamiseks, ehitatakse seiklusrada ja koerte jalutusväljakud. Mõeldud on ka jalgratturitele – parki tuleb mugav taristu jalgrattaga sõitmiseks, samuti maastikurada. Pargis saab olema veel ainulaadne ekstreemspordi ala skate-pargi ja pump-trackiga. Metsa läbivad jalgrajad võimaldavad jõuda otse ühest pargi osast teise. Rajatakse veel liuväli, kus suvisel aastaajal saab tegeleda teiste spordialadega.

Tondiraba park soovitakse avada järgmise, 2021/2022. õppeaasta alguseks. Sellest tuleb nii mastaapide kui ka aktiivse vaba aja veetmise võimaluste poolest ainulaadne koht mitte ainult Lasnamäe, vaid terve Tallinna kontekstis.

Eskiisi arutelul tutvustavad linnarhitektid ja projekteerijad pargi kontseptsiooni ja projekteerimise üksikasju. Tutvuda saab pargi eskiisiga, esitada küsimusi ning teha ettepanekuid muudatusteks, eskiisi esialgse versioon on avaldatud veebilehel tallinn.ee/lasnamae.

Arutelu toimub kolmapäeval, 9. septembril kell 18 Tondiraba Jäähalli fuajees. Vajalik on eelregistreerimine, mida saab teha e-posti aadressil lasnamae@tallinnlv.ee.

Kommentaarid: