Medicum alustab tasulise koroonaviiruse proovide võtmise teenuse pakkumist

0

Alates 13. märtsist alustavad Medicum ja SYNLAB koroonaviiruse tasulist testimist kooskõlastatult Terviseametiga. Lasnamäe Medicumis saavad telefoni teel aega ette registreerides analüüsi anda ilma haigussümptomiteta inimesed, kes on saabunud reisilt mitteriskipiirkondadest või kahtlustavad nakatumist. 

“Oluline on üle rõhutada, et analüüside võtmise ja nende testimise võimalused on piiratud, mistõttu palume enne registreerimist vastutustundlikult hinnata, kas te võite kuuluda riskirühma. See kindlustab võimaluse, et me jõuame esmajärjekorras aidata neid, kes seda testi ja selle tulemust tõepoolest vajavad,” ütles Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik. Allik toonitas, et teenus ei ole mõeldud ägedate hingamisteede haigustunnustega inimestele, kellel palutakse juhinduda Terviseameti kehtivatest soovitustest.

SYNLABi Tallinna molekulaardiagnostika laboris analüüsitakse ninaneelu proovist COVID-19 haigust (Coronavirus Disease 2019) põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu. Tegemist on WHO poolt tunnustatud ja ka Terviseameti poolt kasutatava meetodiga.

Inimesele on olulised koroonaviiruse testimiseks järgmised sammud:

  1. analüüsi andmiseks broneeri aeg helistades 5722 1122 või 5722 1123 (tööpäeviti kell 10-15)
  2. registreerimisel küsitleb teid tervishoiutöötaja ja broneerib proovi võtmiseks aja
  3. proovi saab anda ainult Lasnamäe Medicumis, Punane 61, eraldi sissepääsuga isoleeritud analüüsikabinetis broneeritud ajal
  4. proovi andmisele järgneval päeval helistab õde patsiendile, teatab analüüsi vastuse ning nõustab edasise käitumise osas. Kõikidest analüüsivastustest teavitatakse koheselt Terviseametit ning need on hiljem leitavad ka digilugu.ee keskkonnast.

„Analüüsi võtab vastava väljaõppega tervishoiutöötaja ninaneelust. Medicumis on kohaldatud analüüside võtmiseks spetsiaalne ruum eraldi sissepääsuga. Kahe teineteisele järgneva patsiendi analüüside andmise vahel puhastatakse kõik kontaktpinnad ning kõik ooteruumi sisenejad saavad kohe ettevaatusabinõuna näomaski,“ selgitas Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik. 

„Juhime tähelepanu, et SYNLAB Eesti laborites ja verevõtukohtades patsientidelt proove koroonaviiruse uuringuteks ei võeta, selleks soovitame ilma sümptomiteta inimestel helistada Medicumi, kellel on isoleeritud proovi võtmise valmidus. Sellega soovime kaasa aidata viiruse leviku tõkestamisele Eestis,“ selgitab SYNLAB Eesti juhatuse esimees Rainar Aamissepp.

Analüüsi hind koos vastuvõtu ja nõustamisega on 81 eurot nagu on kehtestatud riiklikus tervishoiuteenuste hinnakirjas. Analüüsi saab anda Medicumi tervisekeskuses Punane 61, eraldi sissepääsuga ja sildiga tähistatud analüüsikabinetis, kui selleks on eelnevalt aeg broneeritud.

Kommentaarid: